Niets leuker dan met het gezin op reis gaan, maar er is één uitdaging: precies de goede vakantie vinden. Niet bepaald gemakkelijk, juist omdat er tegenwoordig zoveel verschillende mogelijkheden zijn. Ben je wel fan van outdoor vakanties en op zoek naar een avontuur met het gezin? Lees dan verder voor inspiratie.

3 leuke outdoor vakanties voor gezinnen

1. Een huttentocht

Als je een prachtige regio in eigen land of een ander land volop wilt ontdekken, doe dat dan tijdens een huttentocht. Zo’n reis heeft veel weg van een dagtocht, waarbij je een of maximaal twee dagen lang door een natuurgebied trekt, doorgaans met een groep mensen. Een huttentocht neemt het een stapje verder en geeft je de mogelijkheid om nog meer in contact te komen met de ongerepte natuur van landen als Ijsland, Zweden en meer.

Doordat je tijdens een huttentocht Dolomieten, in de Scandinavische landen of bijvoorbeeld Lapland in boshutten overnacht tijdens je reis, doorkruis je een veel groter gebied dan tijdens een dagtocht. Perfect als een dagje stappen niet voldoende is voor jullie en jullie actieve kroost.

2. Kamperen

Kamperen is dan weer de ideale outdoor vakantie voor gezinnen die liever niet de hele dag door wandelen, maar wel houden van een avontuurlijke reis. Het voordeel is dat je tegenwoordig talloze natuurparken- en gebieden vindt waar je kunt kamperen, zelfs in eigen land. Vooral in het oosten van Europa, maar ook noordelijke landen als Zweden en Finland bestaan er heel wat opties.

Kamperen kan trouwens op verschillende manieren. Je kunt met de mobilhome of een stacaravan reizen, maar niets houdt je tegen om gewoon in een tent te overnachten. Op die manier is het stukje avontuur tijdens je reis alvast aanwezig en dat is iets waar je als gezin vast en zeker mooie herinneringen aan overhoudt.

3. Een roadtrip

Een roadtrip kan ook avontuurlijk zijn, hoewel het outdoor element in dit geval meestal wat minder sterk aanwezig is. Aan de andere kant kan je tijdens het maken van een roadtrip door bijvoorbeeld de VS of Europa ook zo goed als in het wild overnachten.

Daarbij is er geen regel die zegt dat je altijd achter het stuur moet blijven zitten. Parkeer eens bij een groot natuurgebied en maak een fikse wandeling door de bossen of aan zee voor de nodige dosis natuur en activiteit. Reizen met de auto is trouwens vooral interessant omdat je dan gemakkelijk grote afstanden aflegt en meer variatie hebt als het gaat om natuur.

De beste outdoor vakanties voor gezinnen

Outdoor vakanties zijn perfect voor wie liever niet de hele dag zonnebaadt en in plaats daarvan graag nieuwe dingen ziet en actief blijft. Plan een SNP huttentocht Oostenrijk of onderneem zelf een roadtrip door Amerika en je beleeft ongetwijfeld een onvergetelijk avontuur met de familie.