Je bent heerlijk op vakantie geweest en je hebt genoten van het weer, de omgeving en het overheerlijke eten en drinken. Maar kort na de vakantie krijg je lichte griepverschijnselen en voel je je niet lekker. Wat is er aan de hand? Een besmetting met een legionella-bacterie kan tot een serieuze optie behoren. Maar hoe loop je een legionella-besmetting op en nog belangrijker hoe genees je weer? Wij geven meer informatie over legionella-besmettingen in dit blog.

Niet levensgevaarlijk, maar wel heel vervelend

Legionella is een vervelende bacterie die niet heel gevaarlijk is, maar wel gevaarlijk wordt als de bacterie zich in grote aantallen kan vermenigvuldigen. Jaarlijks raken ongeveer 300 mensen besmet met de legionella-bacterie. De mensen met een sterke gezondheid hebben hebben niet of nauwelijks last van de besmetting, maar mensen met een zwakker gestel kunnen ernstig ziek worden en zelfs overlijden. Veel voorkomende symptomen bij een legionella-besmetting lijken die op van de griep en gaan in de basis vanzelf weer over. Maar mensen met een zwakker gestel of luchtwegproblemen kunnen de veteranenziekte krijgen. Dan is een ziekenhuisopname vaak vereist om met een antibioticakuur via het infuus de bacterie te bestrijden. 

Hoe loop ik een legionella-besmetting tijdens de vakantie op?

De legionella-bacterie komt voor in zoet water en ze kunnen zich verspreiden via bijvoorbeeld waterleidingen. Vooral oudere waterleidingen met stilstaand water tussen de 25 en 55 graden celsius zijn ideale broedplaatsen voor het organisme. Bij temperaturen boven de 60 graden celsius heeft de bacterie bijvoorbeeld geen schijn van kans. Hoe en waarom je besmet raakt tijdens je vakantie is sterk afhankelijk van wat het hotel of de eigenaar van een appartementencomplex heeft gedaan om legionella tegen te houden. In Nederland zijn legionellapreventie en legionella beheersplannen ook verplicht! Maar dat is lang niet overal zo. Een accommodatie die het niet zo nauw neemt met de regels kunnen dus eenvoudig een besmetting veroorzaken. Als je bijvoorbeeld een glaasje water drinkt of warm doucht en besmet waternevel inademt. Maar ook slecht verzorgde zwembaden, bubbelbaden en sauna’s kunnen plekken zijn waar je de legionella-bacterie kunt oplopen.

Wat moet je doen als je denkt dat je besmet bent?

Uiteraard de huisarts bellen! Ga in overleg en kijk wat er gedaan moet worden om zo snel mogelijk te genezen. Wacht niet te lang af, want een legionella-besmetting kan best vervelend zijn. In het begin lijkt het nog op een milde griep, maar dat kan al snel veranderen in bijvoorbeeld een heftige longontsteking als je er te lang mee blijft doorlopen. voor 60 plussers en mensen met een zwakker gestel is de noodzaak nog hoger, want deze doelgroep kan wel eens in het ziekenhuis belanden en bij een te late behandeling zelfs komen te overlijden.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker in het geval van een legionella-besmetting, maar je kunt weinig doen aan het feit dat een hoteleigenaar zijn zaken niet op orde heeft. Toch kun je wel slim omgaan met het gebruik van het water in een hotel. Je kunt bijvoorbeeld goed ventileren tijdens het douchen zodat de waternevel vrij snel kan ontsnappen en bestel aan de bar een flesje of glaasje water in plaats van dat je een glaasje water uit de kraan van de hotelkamer tapt. Win ook advies in bij het reisbureau en stel gewoon de vraag of het hotel voldoet aan een legionella beheersplan en de nodige preventieve maatregelen heeft getroffen.